Monday, October 30, 2017

Stand Strong.



"Don't give up, stand strong because Allah has exactly where you belong." 
- Dr Bilal Philips 



"Kau ni lembab..... tapi kau ada usaha."

Mudahnya kau melemparkan kata.
Mungkin bukan aku antara fast learner,
Tapi untuk buat yang terbaik tiap kali test atau quiz itu aku.

Walaupun result aku tidak la sehebat kau tapi aku yakin Allah pandang usaha bukan natijah :') 

*****

"Kau tahu tak mak aku tak suka korang time korang datang rumah aku dulu?"

Bukan niat untuk tidak menolong. 

Andai sampai di rumah seawal jam 4 pagi, tidak bolehkah mengerti untuk bangun 6 pagi itu amat payah? 

Apa guna menjemput andai terselit perasan benci?
Apa guna berbuat baik andai suka menilai?
Apa guna berbohong andai boleh jujur?

*****

Kadang aku cakap tapi kau tak layan, 
Kau kata kau dengar,
Hakikatnya aku bercakap seorang.

Ada masa emosi kau terganggu, 
Aku diam membiarkan, 
Tapi kau lepaskan ke aku,
Ibaratnya aku punca kau begitu.

*****

"Ya Allah andai setiap insan yang hadir dalam hidupku ada hikmah tersendiri maka permudahkanlah urusanku. Anugerahkan lah kepandaian buatku. Berikanlah aku kejayaan di dunia dan di akhirat. Amin."


May Allah ease everything. 
Isnin, 9.43 p.m.
30102017


Saturday, September 2, 2017

Walid.

Pernah satu malam ketika buat lab report di bilik rakan satu lab, tiba tiba kawan sebiliknya (opi) pesan,

"Korang tak payah ada boyfriend, sayanglah ayah sendiri. Dia yang terbaik buat kita."

Tapi mungkin dia tak tahu yang kita mempunyai ayah yang berbeza, 
Tidak punya kuasa untuk memilih seorang ayah, 
Tidak dikurniakan ayah yang memiliki sifat yang sama, 
Tidak ditakdirkan untuk rapat selamanya. 

Ayah tetap ayah.
Sejauh mana pun hubungan ayah dan anak tetap ada sayang dihati keduanya. 

Masih segar diingatan,
Kau mengimamkan kami ketika solat jemaah,
Hanya ditemani LED light, 
Berharap agar diri lebih khusyuk menghadap Pencipta. 

Ayah.
Walaupun sifatmu itu tegas dan garang,
Setiap salah anak kau perbetulkan,
Segala keperluan anak kau cuba sempurnakan. 

Ayah. 
Anak anakmu kini meningkat dewasa, 
Solat jemaah yang selalu kita lakukan bersama, 
Jarang sekali kita praktikkan lagi. 

Ayah.
Sungguh aku rindu waktu itu, 
Waktu kita menyayangi antara satu sama lain,
Waktu kita tidak tahu menilai apa apa, 
Waktu kita tidak punya kuasa untuk memilih antara benci dan kasih.  

"Ya Allah, 
kau panjangkanlah jodoh umi dan walidku,
Kau jadikan lah kami saling menyayangi antara satu sama lain di dunia dan akhirat, 
Kau himpunkanlah kami semua di syurgamu, 
Kau hadiahkanlah hidayahmu di hati hati kami, 
Kau tunjukkanlah kami jalan yang lurus, jalan yang kau redhai, jalan yang kau beri nikmat. 
Amin." 

Walid, 
Sungguh aku sayang padamu. 

Sabtu, 02092017.
9.35 p.m.



Wednesday, August 23, 2017

Sayang anak tangan-tangankan.

"Sayang budak tangan-tangankan."

Salah tu.

"Sayang anak tangan-tangankan."

Anak sendiri bolehla, nanti malam anak itu juga yang akan direnung, dibelai, diberi kasih dan minta maaf masa anak tidur.

Anak orang?

Tak perlu tangan cukup sayang.

Rabu, 23082017.
10.07 p.m.